Tuesday, 3 June 2014

Milk Booster

Ibu yg sihat dpt menghasilkan susu yg sihat juga...(itulah rencahnya)..tak perlu berdiet sgt time menyusukan anak...tapi produk shaklee u might get 2 in one..susu ok..badan pun tak gemuk..between
menyusukan anak shj sudah boleh menguruskan badan...aku sekadar memaintain berat ..coz i love to eat....last time bila info takde..produk pun takde...aku hanya consume pil supplement untuk bykkan susu di farmasi..tanya sahaja..mereka akan bagi suggestion beberapa jenis..aku pun dah lupa..aku hanya makan untuk seminggu sahaja.tak bayk sbb bukan bahan semulajadi tak berani...lgpun after a week pengaliran susu ok bila  supply and demand 1st week tu ade..1st week nursing baby mmg paling sakit..sabar..tak lama seminggu je...puting rasa nak tercabut dek luka..ini kerana kulit tidak anjal lagi..ataupun teknik penyusuan yang salah..jadual penyusuan yang salah..ye baby kelaparan sgt and they suck it strongly...every baby..sama sahaja...ubatnya..perah susu sapukan sahaja pada bahagian luka..tak lama...

antara milk booster dr termahal dan termurah...

Choices yg aku ambil

1) mamamilky ..ini produk latest 2014 (RM60 untuk 12 small bars)..
2)Esp and alfafa (ini famous 2013 dan 2014) so aku consume appr RM150..
3)Paradone ..RM4 for 12 pils
4) Ulaman pegaga..kurma ..carrot dan susu sayuran sawi...(kurma paling mudah dan murah)

Yang Wajib

2 Liter air..klu minum tak cukup macm mana nak byk penghasilan susu..

nak ikutkan ada je susu dalam badan kerana susu Allah yang cipta Allah yang kurnia rezeki..cuma aku excited nak lebih2...sebbnya aku bekerja.....kalau houswife mereka tak perlu perah...jadi bila bekerja..aku kene cekap curi masa dan sekejap..jadi aku perlu dapatkan byk susu untuk keperluan esok untuk satu session...stakat ni frozen milk hanya sebagai backup esp bila balik kg takdan nak pump..aku pun tak suka bagi baby yg frozen sbb lama..so aku perah hari ini untuk esok supaya still fresh...Alhamdulillah kerja ada bilik sendiri so aku boleh bila nak pam cuma mengajar jadual tak tentu..so takde jadual tetap untuk pam..tapi paling kurang 2 session....enough 9- 10 oz for esok...jadi untuk ibu yg constraint kerja berdepan dgn boss sokmo hanya berpeluang pam sekali ..itupun waktu break..dont give up...so ganti pam di belah petang malm atau seawal pagi before baby bangun..mana yg mampu..klu baby tak dapat byk susu..at least dapat skit..dari skit2 tula In Sha Allah akhirnya akan banyak juga..jadi dah tak perlu back up dgn susu formula..as they said ..if the baby could receive a slice of apple...why u stop to give them the whole..satu slice pun takpela..dapat juga merasa..actually psycohology yang bagus sgt..supaya si ibu tak stress takut tak cukup....sebab stress tu la jadi tak cukup..jadi serahkan sahaja pada rezeki kerana semua sudah tertulis dan percayalah Allah Maha Penyayang lagi Mengasihi Pengampun dan Maha Adil.

Do it..peluang yang takkan dapat diulang......chance in a lifetime..Allah bagi peluang dapatkan pahala....:) so i have to thanks the kids...Aina Hannan Habib and Hanii........to him as well....:)  syukran

Monday, 2 June 2014

kering

Cuaca kering 2 bulan lepas....sehinggakan air di sebahagian selangor dicatu...
Dan bulan 6 ini el nino mengunjungi lagi dunia ini...entah kering atau hujan yg dibawa ke negara ini

Jujurnya bukan kering itu yg difikirkan tapi kering di hati
Ye ada satu tahap hati akan kering tiada perasaan..
I just happy with it....being hopeless rather than hopeful...better...
I will die one day...but I wish not on the road...I dreamt involving myself in a car accident
I think I had it enough....how I wish not let him driving......but I had no choice...
If I fated to die in a car accident...I wish I was all alone in that tragic...
Let the other die peacefully at home..lying on the bed with tasbih sejadah telekung or serban..
That is called hope.......

I tired of arguing.....I tired of being patient as well......
Am in the middle.....why.....coz I devoted my life to others...

sepupu hanii

Alhamdulillah dapt ketemu 2 sepupu hanii hujung minggu lepas..sabtu lawat cikneng and uncle azman ddi puchong..jumpa aqlan...dan ahad icha iman ank pakngah di kampung...boleh wat kenang kenangan dah besar nanti kan...tp batt habis tak sempat ambil gambar icha...
 Sepupu

 Hanii 2 minggu tua dr aqlan...



Ni on the way keesokkannya jumpa Icha
Oh ni paling klaka hanii takmo masuk rocker aqlan yg mahal ni....comel sgt..
Actually hanii nak tido sambil ngopek.....tak dapt..last2 tertiarap tido atas alas diruang tamu....


Sunday, 1 June 2014

When Aina turns 6


Mama and Bapak luv aina

aina yg rajin dan baik...disebabkan terlampau acapkali makan  diluar ..hampir setiap hari pula pergi mydin...almaklum baru berpindahkan.. ..jadi sambutan aina kali ini dirumah....hanya sekeluarga..nenek dan cik lut pun ade..kakak mmg suka main dgn cik lut


Semoga aina ceria selalu dan menjadi anak yg solehah...dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah swt ye sayang...







Thursday, 22 May 2014

ebm

Every morning pumping for ebm..

Breast pump tidak igt jenama apa..kotak di melaka dan di beli dari
Zaman aina lagi..and still can be used.....jimat and bagus...
Untuk zaman skrg senang info dapat..aku dulu dapat juga info tp
Sukar percaya..tetapi percayala pengalaman orang berbeza tp kita boleh ambil dan cuba
Mengikut kesesuaian....kos tak mahal....rm66 utk cooler bag dan 99 for warmer.
4 hari sudah hanii dijaga pengasuh..4 botol ebm for 2 to 3 oz each everyday
Hanii minum skit2 tp kerap...ade je 2 oz bal wan sham bg tak habis.

Untuk success ebm stock
Have to pump for every 3 hours kalau sempat....jgn stress..sambil pump zikir
Doa ke lg bagus..
Jgn gusar permulaan mmg sedikit...tapi bila dah selalu plus 2l air sehari boleh
Dapat 5 to 6 oz one session..mmg cukup bekal untuk keesokannya.....walau cukup still bg pengasuh formula milk sbg back up dia..in case anak meragam atau susu tumpah ke...kita pun tak gusar.
Susu pada hari yg sama boleh dicampur dgn syarat suhu yg sama..after masuk fridge
Yg best pump yg aku pki di ofis pakai batteri...wireless (plus tak perlu jumpa big boss minta
Kebenaran for electricity used.malu dan takmolah..nak guna tanpa kebenaran ? Erk)
Dan walaupun ada hand sanitizer dettol aku takmo guna tgn...minimize exposure to bacteria..

Ok hanii smoga hanii sehat selalu ye......

Dah dekat 2 minggu kerja..alhamdulillah susu makin byk..rase addicted plak
Nampak botol susu dlm freezer...disebabkan hanii makin besar...mama mkn
Mamamilky choc untuk banyakkan lagi susu..persediaan untuk
Bulan puasa....tq hanii.....





Friday, 9 May 2014

ubat

Setiap hari rutin yg sama...tidaklah memenatkan tp kebeningan....hubby balik
Dah mlm...sabtu dan ahad pula tidak duduk diam..ade saje urusan..kursus..
Keluarga...dan keluar baru2 ini...jadi jikalau ingin beli byk barang terpaksa
Ajak keluar mlm setelah hubby balik dr ofis..simpati tetapi terpaksa.
Hubby ok saje......tp lani 12.13 am di poliklinik sebab hani hidung
Tersumbat effect ke telinga..br perasan tgh mkn di giant..ubat saline dr tak jln..bila sedut tak keluar2 pula hingusnya....pelik na....mission mlm ni beli perkakas hanii untuk edm dan beli stock spagetti..mak nak singgah esok......tup tup duit hubby ditelan di atm...hmm buat report dulu..sebab tu
Lani pukul 12.00 br sampai poliklinik 24 hr.yg best seberang rumah saje..

Sambung 12.40 br berakhir ambil ubat untuk ear infection and saline..saline
Ni dah ambil dah 4 mggu lepas.tak jalan.aku pun was2 bg pada hanii coz
Tak nampak hingusnya....ada bunyi skit2 tang hidung.dr pun kata takda apa..sebelum
Bagi ubat sempat lagi google pasal ubat pasal lama juga dr nak sahkan ubat pada
Infant yg bernama hanii..lg sekali aku mmg sceptical pasal ubat...
Ok dah puas rjk....tawakal...nasib baik ada ear pick torch..alih2 tgk
Dah kering takda apa2 pulak...alhamdulillah. ..semoga esok pun ok....sblm tu cubaan sedut
Guna nasal aspirator autumnz berhasil skit...hingus hanii tak cair...dan dlm sebab tu tak
Berjaya sedut guna aspirator yg lain..yg ni special sedut control guna mulut...


Dah jam 228 am ..mama tak leh tido lagi...tgk hanii sedapnya tido....habib lak mesti tido sebelah mama juga....hannan pun..tapi dah takde ruang.....manja kat aku...kat bapak tak sgt kot pasal bapak jarang kat
Rumah....bapak pun tak manjakan diorang..manjakan bab main game ye...br main sekali video game ala
Versi zaman tok kadok kita..pastu tak main dah.......hmmm.......ala bapak dah tido depan tv je...nak kejut kesian...pukul 4 pg ni kene bgn...esok bapak nak tolak ke sabak bernam...kursus lagi....byk sendirian pantang 3 bulan....tapi paling busy pindah2.....kami semua keletihan......hubby penat ulang alik urus itu dan ini......byk jasa...tak mampu nak balas..hanya mampu balas dgn jaga anak2 kami.....sian ank2....birthday aina 3 hr lagi....mcm takdan nk sambut......penat sgt sayng...aina nak hadiah apa ye kali ni......setiap thn mesti mau kasi hadiah...hannan takdo lg hadiah...pending......oh isu ubat jadi lain pula....

Semoga mimpi indah buat semua ank2 dan hubby.......bc doa tido....plus duhai rohku  kembali jam ompek okeh...amin....... alhamdulillah syukur Ya Allah....alamak kebusyan tadi terlupa hadiah mak ...dah set dah tadi..byk coretan tentang mak....nanti ayu coretkan buat mak tersayang..terima kasih mak....sayang mak

Wednesday, 7 May 2014

when hannan turns 4

Hannan dearie...

Mama tak sempat buat coretan pasal hannan..bukan apa mama takda
Teknologi handy mcm sekrg..dulu pc pun takda...mama tak boleh la nak menulis
Guna pc ofis...tak boleh ...
Mama selalu kata Sa...yang hannan...hannan selalu jawap sa.....yang mama
Semoga hannan jadi anak soleh dan miliki kefaqihan dlm agama ye..
Semoga anak mama beriman soleh pandai penyayang dan dipermudahkan dan diberkati
Oleh Allah swt..

Kali ni sambut kat dominos..tak boleh jauh2 jalan..hanii baru sebulan 1 1/2.
Hanii nak byk rehat dulu.....